Afrykański pomór świń (ASF)

Show the MENU
07.03.2018

Co to jest ASF?

Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki.   Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia.  Najczęściej wprowadzenie wirusa ASF do kraju wolnego od choroby następuje poprzez transport, mięso, produkty mięsne, odpadki kuchenne i poubojowe, pochodzące od chorych świń i dzików.

Najczęstszą przyczyną zakażenia świń jest bezpośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi lub zakażonymi odpadkami żywnościowymi.  W przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie, rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest łatwe, za pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo lub zakażonej paszy, wody, czy narzędzi.

U świń mogą pojawić się następujące objawy:

  • wysoka gorączka, z tym że gorączkujące świnie mają początkowo zachowany apetyt i zachowują się normalnie
  • liczne padnięcia świń w każdym wieku
  • sinica
  • skóry uszu, brzucha i boków ciała
  • drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze
  • duszność, pienisty lub krwisty wypływ z nosa
  • biegunka, często z domieszką krwi.

Jak zapobiegać afrykańskiemu pomorowi świń?

  1. Ograniczyć dostęp osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta, w szczególności osobom, które w ostatnim czasie przebywały na terytorium krajów gdzie wystąpiła ASF lub brały udział w polowaniach na zwierzęta łowne
  2. 2.    Zabezpieczyć swoje gospodarstwo przed przedostaniem się dzików, zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt wolnożyjących
  3. 3.    Stosować w gospodarstwie procedury sanitarne utrzymywać gospodarstwo w czystości, dbać o czystość sprzętu używanego w gospodarstwie, stosować odkażanie bieżące, używać osobnego obuwia, odzieży ochronnej oraz narzędzi do obsługi zwierząt
  4. 4.    Nie wprowadzać do gospodarstwa zwierząt niewiadomego pochodzenia bez świadectwa zdrowia lub wykazujących jakiekolwiek objawy osłabienia
  5. Nie skarmiać zwierząt odpadkami żywności

 

Podejrzewasz wystąpienie afrykańskiego pomoru świń?

Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby (obowiązek ustawowy obwarowany sankcją karną*).

Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio, albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego (wójta, burmistrza).

 

Zgłosiłeś podejrzenie afrykańskiego pomoru co dalej?

Po dokonaniu zgłoszenia do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii

hodowca zwierząt zobowiązany jest do:

  • izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt
  • wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów   z gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych
  • uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta  podejrzane o zakażenie lub chorobę

 

Informacja  dla hodowców trzody chlewnej dotycząca afrykańskiego pomoru

wydana przez Główny Inspektorat Weterynarii