Wyniki wojewódzkiego etapu Konkursu AgroLiga 2019

Show the MENU
26.08.2019
    • Tytuł Mistrz Województwa Łódzkiego w Konkursie AGROLIGA 2019 w kategorii Rolnicy zdobyło gospodarstwo Moniki i Waldemara Lasoniów z Grodziska (gmina Rzgów, powiat łódzki wschodni)

    70-hektarowe gospodarstwo specjalizuje się w hodowli kóz rasy alpejskiej i saaneńskiej. Stado liczy ok. 200 zwierząt, które od wiosny do późnej jesieni pasione są na lucernianych łąkach, w zimie spożywają owies z własnych upraw i ekologiczne siano. Pozyskane w warunkach restrykcyjnej higieny mleko kozie, przebadane pod kątem mikrobiologii, codziennie jest przetwarzane na sery: świeże, miękkie, pleśniowe, półtwarde i twarde dojrzewające. Sery są sprzedawane pod własną marką GROSER – Grodziskie Sery Kozie.

    Mistrzowie otrzymali Puchar Marszałka Województwa Łódzkiego Grzegorza Schreibera i nagrodę pieniężną 1 500 zł ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW 2014–2020. Dla mistrzów nagrodę ufundował również Mateusz Kamiński, burmistrz Rzgowa.

    • ·Tytuł Mistrz Województwa Łódzkiego w Konkursie AGROLIGA 2019 w kategorii Firmy otrzymał Milkpol S.A. z Czarnocina (powiat piotrkowski); prezesem zarządu spółki jest Aleksandra Świerczyńska

    Przedmiotem działalności firmy od 30 lat jest skup i przetwórstwo mleka, sprzedaż hurtowa i detaliczna produktów mlecznych, a także działalność handlowa wyrobami innych zakładów mleczarskich. Mleko wykorzystywane do produkcji pozyskiwane jest od ponad 250 wyspecjalizowanych gospodarstw. Aktualnie spółka skupuje ponad 1 mln litrów mleka miesięcznie, z którego wytwarza ponad 600 t najwyższej jakości wyrobów. Są to: twarogi, serki twarogowe, mleko pasteryzowane, śmietany i śmietanki oraz napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka). Codziennie ponad 70 osób pracuje nad tym, aby klienci i konsumenci otrzymywali zdrowe, naturalne i najwyższej jakości produkty nabiałowe.

    Mistrz otrzymał Puchar Wojewody Łódzkiego Zbigniewa Rau oraz nagrodę pieniężną 1.500 zł ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW 2014–2020. Nagrodę ufundował również Roman Miksa, wójt gminy Czarnocin. 

    • Wicemistrzem Województwa Łódzkiego w Konkursie AGROLIGA 2018 w kategorii Rolnicy zostali Iwona i Marek Zawiasowie z Głaniszewa (gmina Warta, powiat sieradzki)

    Głównym kierunkiem produkcji jest chów bydła mlecznego; stado liczy 38 krów mlecznych oraz 41 cieląt przeznaczonych na remont i powiększenie stada. Powierzchnia gospodarstwa wynosi 35 hektarów użytków rolnych. Krowy osiągają średnią wydajność 10.000 litrów mleka rocznie. Część pozyskiwanego mleka przeznaczana jest na wytwarzanie przez panią Iwonę: twarogów, masła, jogurtu naturalnego i śmietany. Sprzedaż odbywa się w ramach rolniczego handlu detalicznego.

    Wicemistrzowie otrzymali Puchar Prezesa Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego Bronisława Węglewskiego.

    Zostali również uhonorowani nagrodą pieniężną 900 zł ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW 2014–2020. Nagrodę ufundował też Krystian Krogulecki, burmistrz Warty.

    • Tytuł Wicemistrz Województwa Łódzkiego w Konkursie AGROLIGA 2019 w kategorii Firmy otrzymała firma CROPPER Wandy Musialskiej z Zapola (gmina Brzeźnio, powiat sieradzki)

    Firma od 9 lat zajmuje się sprzedażą hurtową i detaliczną: nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, kwalifikowanego materiału siewnego, pasz i dodatków paszowych, folii rolniczych, siatek, sznurka. Zamówione środki do produkcji dostarczane są do gospodarstw rolników firmowym transportem. Właściciele przywiązują ogromną wagę do fachowego doradztwa rolniczego.

    Wicemistrz otrzymał Puchar Prezesa Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego Bronisława Węglewskiego oraz nagrodę pieniężną 900 zł  ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW 2014–2020.

    Właściciele firmy CROPPER zdecydowali, iż nagrodę pieniężną w całości przekażą na szczytny cel, tj. na rzecz Stowarzyszenia „Łódzkie Hospicjum dla Dzieci – Łupkowa”.

    Firma otrzymała również nagrodę Doroty Kubiak, wójta gminy Brzeźnio.

    • Laureaci Województwa Łódzkiego w Konkursie AGROLIGA 2019 w kategorii Rolnicy:
    • Marzena Michałowska-Kowalik z Marcinkowa (gmina Żarnów, powiat opoczyński)

    W gospodarstwie o powierzchni ponad 25 ha znajduje się stadnina z hodowlą koni czystej krwi arabskiej. Są tu również kozy oraz… kilka psów, które poprzedni właściciele bezlitośnie porzucili, a pani Marzena uratowała i przygarnęła. Dodatkowa działalność to agroturystyka pod szyldem STAJNIA ARTYSTYCZNA MARCINKÓW. Gospodarstwo jest również Zagrodą Edukacyjną.

  •  Karolina i Cezary Kowalscy z Chochołowa (gmina Żychlin, powiat kutnowski)

    Gospodarstwo o powierzchni 289 ha, z czego 200 ha stanowią grunty własne, specjalizuje się w produkcji mleka. Obecnie ma 300 krów i produkuje rocznie 2,33 mln litrów mleka. Krowy osiągają średnią wydajność 8000 l. Łącznie z jałowizną państwo Kowalscy mają 600 szt. bydła.

    Laureaci zostali uhonorowani Pucharem Dyrektora Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Tomasza Kopery, Marzena Michałowska-Kowalik z Marcinkowa odebrała ponadto nagrodę Krzysztofa Nawrockiego, wójta gminy Żarnów.

    • Laureaci Województwa Łódzkiego w Konkursie AGROLIGA 2019 w kategorii Firmy:
    • Tłocznia Soków Owocowych „VERO” Dariusza Kuny z Lubowidzy (gmina Dmosin, powiat brzeziński)

    Firma rodzinna, działająca od połowy 2011 roku. Owoce, z których tłoczone są soki pochodzą głównie z własnej plantacji, a także od okolicznych rolników. Firma produkuje: 8 smaków w linii Joy, tj. blendy jabłkowo-owocowe, 6 smaków w linii Black, tj. soki wytrawne, 3 smaki w linii Retro – syropy, dwa smaki w linii Red, tj. soki warzywne oraz 5 produktów linii Bio. Syrop malinowy z Lubowidzy ma certyfikat Jakość Tradycja.

  • Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS z Drobnic (gmina Osjaków, powiat wieluński); właścicielem jest Marian Błaszczyk, współwłaścicielem – Joanna Nanys

    Firma zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców od 1983 roku. Do produkcji przetworów wykorzystywane są warzywa, które pochodzą z gospodarstwa rolnego właściciela firmy, a także od okolicznych rolników. Oferuje konsumentom szeroki asortyment przetworów: sałatki; ogórki konserwowe, kwaszone, przeciery; koncentraty; kompoty, konfitury, powidła, naturalne soki jabłkowe, a także warzywa konserwowe oraz chrzan, ćwikłę z chrzanem i kapustę kwaszoną. Jednym z firmowych specjałów są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ogórki kwaszone spod Wielunia

  • PPHU „NATUREX” z Białej (gmina Zgierz, powiat zgierski)

    To firma rodzinna prowadzona przez Lucynę i Grzegorza Pabjańczyków. Specjalnością piekarni jest chleb żytni na naturalnym zakwasie, bez polepszaczy i konserwantów, wypiekany w piecu ceglanym opalanym drewnem. Pieczywo z „NATUREKSU” charakteryzuje się nie tylko znakomitymi walorami smakowymi, ale też wysoką jakością produkcji, aspektem zdrowotnym oraz trwałością. W 2008 roku chleb został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

    Laureaci zostali uhonorowani Pucharami Dyrektora Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Tomasza Kopery oraz nagrodą, odpowiednio: Danuty Supery, wójta gminy Dmosin; Jarosława Trojana, wójta gminy Osjaków oraz Barbary Kaczmarek, wójta gminy Zgierz.

     Elżbieta Michalak

  • Fot.: Janusz Szrama
  • Andrzej Bartosik
nagrodzeni w Konkursie AGROLIGA 2019 w kategorii Rolnicy
nagrodzeni w Konkursie AGROLIGA 2019 w kategorii Firmy