Wojewódzcy Mistrzowie AgroLigi 2019 w Ogrodach Prezydenckich

Show the MENU
19.06.2020

Najlepsi rolnicy oraz przedstawiciele agrobiznesu zostali uhonorowani podczas uroczystej Gali AgroLigi 2019 -  3 czerwca w Ogrodach Prezydenckich.

 Prezydent Andrzej Duda dziękował wyróżnionym producentom za dawanie przykładu innym gospodarzom i przedsiębiorcom, a także za zapewnianie bezpieczeństwa żywnościowego.

Województwo łódzkie reprezentowali Monika i Waldemar Lasoń, którzy zostali Laureatami Krajowymi w kategorii Rolnicy, oraz firma Milkpol S.A. Laureat Krajowy w kategorii Firmy.

 

Państwo Monika i Waldemar Lasoń wspólnie prowadzą gospodarstwo rolne w Grodzisku w dolinie rzeki Ner -  przestrzegają ideologii zdrowego żywienia, ideologii slow food, oraz powrotu do naturalnych sposobów przetwórstwa mleka. 

70 hektarowe gospodarstwo specjalizuje się w hodowli kóz rasy alpejskiej i saaneńskiej.

Kozy od wiosny do późnej jesieni pasione są na lucernianych łąkach zażywając odpowiedniej dziennej dawki słońca i świeżego powietrza, w zimie spożywają naturalne pasze -owies z własnych upraw i ekologiczne siano.

Pozyskane w warunkach restrykcyjnej higieny mleko kozie, przebadane pod kątem mikrobiologii, codziennie jest przetwarzane na sery świeże, miękkie, pleśniowe, półtwarde i twarde dojrzewające.

Właściciele są członkami Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Serowarstwo to szlachetna sztuka, która wymaga wiedzy, umiejętności, codziennej pracy i wytrwałości – tylko połączenie tych wszystkich cech daje współmierny efekt w postaci idealnych, powtarzalnych produktów oraz bezcennego zadowolenia klienta.

Państwo Monika i Waldemar Lasoń  ukończyli wiele kursów serowarskich w Polsce i za granicą – w Niemczech i Holandii.

Obok tak znakomitej oferty serów nie można przejść obojętnie -  ten kto zdecyduje się spróbować serów GROSER nie szuka już innych smaków.

 

Milkpol S.A jest prywatną, dynamicznie rozwijającą się spółką opartą od początku swej działalności w stu procentach na polskim, prywatnym kapitale. Została założona w kwietniu 1990 roku przez Jerzego Świerczyńskiego i Wiesława Niedziałka. Przedmiotem działalności jest skup i przetwórstwo mleka, sprzedaż hurtowa i detaliczna produktów mlecznych, a także, od 2004 r, działalność handlowa produktami innych zakładów mleczarskich. Mleko wykorzystywane do produkcji spełnia najwyższe normy jakościowe i pozyskiwane jest od ponad 250 wyspecjalizowanych gospodarstw zlokalizowanych w promieniu 60 km od zakładu. Aktualnie spółka skupuje ponad 1 mln litrów mleka miesięcznie, z którego wytwarza ponad 600 t najwyższej jakości wyrobów. Produkcja skoncentrowana jest na tworzeniu świeżych, naturalnych i zdrowych produktów mlecznych, tj.: twarogi, serki twarogowe, mleko pasteryzowane, śmietany i śmietanki oraz napoje mleczne. Wyroby spółki dystrybuowane są na terenie całego kraju, za pośrednictwem własnej sieci dystrybucyjnej.

Od 2004 r Milkpol bierze udział w unijnym programie promującym spożycie mleka wśród dzieci „Mleko w szkole”. Produkcja wyrobów będących na najwyższym poziomie możliwa jest dzięki wysokim standardom, których potwierdzeniem są przyznane dla zakładu certyfikaty.

 

GRATULUJEMY LAUREATOM !

Zachęcamy do zapoznania się z produktami Laureatów uhonorowanych

w Konkursie AgroLiga 2019:


 

Edyta Kijak

Fot. z archiwum organizatorów i ze strony www.prezydent.pl

www.grodziskieserykozie.pl

  www.milkpol.com.pl