Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD) jest wirusową, zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy.
Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże u nich nie jest chorobą śmiertelną i zwykle ma przebieg łagodny. Ludzie zarażają się poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem oraz spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne, które pochodzą od zakażonego zwierzęcia.
Źródła zakażenia:
Zwierzęta zakażone i chore wydalają wirusa z wydychanym powietrzem, z ich wydalinami i wydzielinami. Najwięcej wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pęcherzy ,a same zwierzęta mogą być nosicielami wirusa nawet trzy lata.
Objawy pryszczycy:
Bydło - przebieg choroby jest gwałtowny. Zakażenie szerzy się błyskawicznie i w ciągu 24-48 h w gospodarstwie mogą chorować wszystkie zwierzęta. Padnięcia dotyczą przede wszystkich młodych zwierząt i są najczęściej spowodowane wtórną infekcją bakteryjną.
Świnie - choroba rozprzestrzenia się błyskawicznie. U zwierząt obserwuje się trudności ze wstawaniem, występuje wysoka śmiertelność prosiąt ssących. Świnie stojące opierają się bardzo ostrożnie na racicach.
Owce i kozy - rozprzestrzenienie choroby w stadzie jest mniej gwałtowne niż u świń i bydła. Choroba przebiega łagodnie bez wyraźnie zaznaczonych objawów ogólnych i klinicznych. U owiec objawem, który powinien nasuwać podejrzenie pryszczycy jest nagłe wystąpienie kulawizn u znacznego odsetka zwierząt oraz wysoki wskaźnik jagniąt padłych w okresie wykotów.
OHRONA ZWIERZĄT PRZED CHOROBĄ polega przede wszystkim na tym, żeby pamiętać, by zwierzęta wprowadzane do stada pochodziły z wiadomego źródła i posiadały świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.