Tradycyjny wielkanocny żur

Show the MENU
02.04.2021
 
Wielkanoc - Święto Zmartwychwstania Pańskiego następujące po czterdziestodniowym, wyczerpującym Wielkim Poście. Niemal codziennie jadano wtedy żur, ale w wersji postnej, ubogiej, bez żadnych dodatków. Dlatego z utęsknieniem czekano na koniec postu, kiedy to "chudy" żur można było zastąpić wariantem wielkanocnym. Ten musiał być treściwy, bogaty, symbolizować koniec czasu wyrzeczeń.
 
Z inicjatywy Anny Gołaszewskiej i Edyty Kijak, dzięki Kołu Gospodyń Wiejskich w Byszewach poznaliśmy tajniki jego sporządzania. Kto miał szczęście mógł skosztować - przepyszny, dodatkowo podawany w wydrążonym bochenku - a kto nie, proszę oglądać i naśladować. Żur skoszewski posiada już wieloletnią historię i wpisuje się w tradycję kulinarną regionu, i wbrew pozorom - nie jest trudny do przygotowania. 
 
Życzymy zdrowych i radosnych świąt Wielkanocy, oczywiście pełnych smakowych doznań.
 

Relacja z wydarzenia znajduje się również tutaj:  https://www.lodr-bratoszewice.pl/aktualnosci/tradycje-kulinarne-pokaz-przygotowania-tradycyjnego-zuru-wielkanocnego 


[JS]