Wzorem lat poprzednich w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach 6 i 7 czerwca odbyły się konkursy dedykowane zakładom przetwórczym z terenu województwa łódzkiego, tj. konkurs wyrobów mleczarskich dla producentów produktów i wyrobów mleczarskich oraz konkurs wyrobów piekarniczych dla piekarń i zakładów piekarniczych.
W konkursie wyrobów mleczarskich 6 czerwca udział wzięły:
Do konkursu piekarniczego 7 czerwca zgłosiły się następujące zakłady:
Ocena wyrobów dokonana została przez Komisję Konkursową, którą tworzyli przedstawiciele: Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Zakładu Jakości Żywności w Łodzi, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego, Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego w Łodzi, Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi, Wojewódzkiej Inspekcji Weterynaryjnej w Łodzi oraz Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Ocena ta miała charakter organoleptyczny, członkowie komisji brali pod uwagę przede wszystkim wygląd, barwę, smak, zapach, strukturę i konsystencję, prawidłowość znakowania oraz estetykę wyrobu. Mieli nie lada problem z wyróżnieniem najlepszych artykułów w poszczególnych grupach asortymentowych, bowiem zainteresowanie konkursami ze strony firm było wysokie, a liczba prezentowanych wyrobów przekroczyła wszelkie oczekiwania.
Ogłoszenie wyników i uhonorowanie pucharami nagrodzonych w konkursach odbędzie się podczas Targów Rolnych „W Sercu Polski” i XIX Wojewódzkiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych 17 czerwca (sobota).
Arkadiusz Krakowiak
Piotr Kalusiński
Fot.: Arkadiusz Krakowiak