• BIP
  • Dojazd
  • Kontakt
baner
baner
baner
  • Dział Administracyjny
  • Dział Ekonomii
  • Dział Kadr
  • Dział Księgowości
  • Dział Metodyki
  • Dział Przedsiębiorczości
  • Dział Systemów
  • Dział Teleinformatyki

Rawa Mazowiecka

  

REJONOWY ZESPÓŁ  DORADCÓW 

Rejon w Rawie Mazowieckiej

ul. 1-go Maja 1

96-200 Rawa Maz.

tel. 46 8142846

e-mail: rawa.mazowiecka@lodr-bratoszewice.pl

 

 

 

                                                             Warsztaty – QUILLING
Na terenie powiatu Rawskiego w jednej z gmin powiatu -Sadkowicach i Rawie Mazowieckiej , odbyła się seria spotkań o tematyce świątecznej  .  Spotkania zostały zorganizowane  przez specjalistkę Łódzkiego Ośrodka Doradztwa  Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach Kamilę Kieszek. Uczestniczkami spotkania były aktywne kobiety z terenu  gmin . W miłej atmosferze Panie miały możliwość  uczestniczyć w warsztatach  zdobienia jajek wielkanocnych. Do ozdabiania styropianowych form jajeczek , kogucików wykorzystano wszelkie materiały  klej , paski papieru ,materiał , ozdoby pasmanteryjne , cekiny i szpilki. Zaprezentowano jedną z ciekawszych form papieroplastyki  zwaną Quilling . Ta forma zdobienia zwana również papierowym filigranem  służy do tworzenia ozdób z wąskich pasków papieru zwiniętych w kształt sprężyny spiralnej i odpowiednio uformowanych .  Tak przygotowane elementy zwiniętych pasków papieru naklejane są na zdobioną powierzchnię  w taki sposób iż powierzchnia paska jest w stosunku do niej prostopadła.  Technika jaką zastosowano w dekoracjach najprawdopodobniej jest jubilerską techniką zdobienia.  Po zakończeniu warsztatów  uczestniczki  miały możliwość zrobienia  zdjęć  wszystkim ozdobom i dekoracjom Wielkanocnym wykonanym w trakcje zajęć . Własnoręcznie wykonane dzieło można było zabrać ze sobą do domu.
 
                                                                                                      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
            
                                                                                                         Opracowała Kamila Kieszek
 

 

                                 Rawscy sadownicy na Targach w Niemczech

 

 To już kolejny raz jak   sadownicy z powiatu rawskiego  byli obecni  i zwiedzili targi                       Fruit Logistica w Berlinie05.02.2014r. Pierwsze stoisko zainicjował prof. Eberhard Makosz. Polscy wystawcy zlokalizowani są w hali 8,2 gdzie znajdują się większości polskie grupy producenckie. Stoisko to powstało pod patronatem Związku Sadowników RP, wspomagane finansowo przez Urzędy Marszałkowskie i Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Obecnie byli również przedstawiciele Łódzkiego Urzędu Marszałkowskiego. Powiat rawski reprezentowały grupy producenckie z gminy Biała Rawska i Sadkowic oraz Grupa ROJA z Regnowa. Wszyscy uczestnicy  zgodnie podzielają opinię, że jeśli chce sie istnieć na rynku, trzeba być na największych targach sadowniczych w Europie.

 

                                                                                         Urszula Olszowska

 

Doskonalenie na wyjeździe  studyjnym
 
Okolice Dolnego Śląska są wciąż jeszcze mało znane i dlatego LGD „KRAINA RAWKI „ wybrała ten teren do podpatrzenia jak radzą sobie stowarzyszenia z wdrażaniem lokalnych strategii na tym terenie.  Podczas wyjazdu studyjnego 30.07- 01.08.2014r. zwiedziliśmy ekomuzea oraz lokalne pomysły na promocje swoich terenów. Miejscowa ludność wykorzystuje wszystkie pomysły i historyczne miejsca by przyciągnąć turystów i znane osobistości. Przykładem może być wieś Henryków Lubański gdzie wykorzystano istnienie starego drzewa cis do zrobienia alei cisowej gdzie wpisują się wszyscy znani Henrykowie. Przyjeżdżają na imieniny Henryka do tej miejscowości i sadzą cis np. Henryk Gołębiewski, Henryk Talar. W budynkach po starej szkole utworzono  schronisko dla młodzieży i pielgrzymów, gdzie za symboliczne 17 zł można przenocować.        
Kolejnym przykładem może być miejscowość Lubomierz gdzie wykorzystywany jest fakt, iż w tej miejscowości nagrywane były niektóre sceny do filmu” Sami Swoi „. Organizowany jest tan co roku Festiwal filmów komediowych. Również istnieje aleja filmów gdzie niektóre sceny były nagrywane w tym mieście. Miasto to zachowało charakter z lat 60-tych i może dlatego często scenarzyści wykorzystują autentyczność dawnych czasów.  Poniżej  przedstawiamy krótką informację o tym terenie ze strony miejscowej LGD Partnerstwo Izerskie, która serdecznie zaprasza do odwiedzenia swoich pięknych terenów. Wiele inicjatyw podejmowanych jest przez ludność napływową np. z Wrocławia , Skierniewic  który wieżą iż tutaj znaleźli swoje miejsce na ziemi.
                                                                                                                  Urszula Olszowska

 

Pogórze Izerskie - rozmaitość doznań, bogactwo krajobrazu, szansa dla przedsiębiorczych
 
 
Pogórze Izerskie w  rozumieniu geograficznym, to obszar – w pewnym uproszczeniu - zamknięty od zachodu doliną Nysy Łużyckiej, od wschodu – doliną Bobru, od północy – siecią dróg na wysokości Bolesławca, od południa Górami Izerskimi.
 

Ale taki opis nie oddaje niczego poza wskazaniem terenu. Dla każdego, kto tu przyjeżdża Pogórze jest czymś innym. Z pewnością wzbudza podziw aktywność gospodarstw

agroturystycznych, które tu powstawały i powstają w szybkim tempie, reprezentują niespotykaną gdzie indziej rozmaitość form i imponują zaradnością swoich właścicieli.
 
Dla miłośników historii Pogórze jest terenem, w którym istnieje do dziś trudna do opisania liczba oryginalnych zabytków; zamków, pałaców, dworów, ale i świątyń, czy obiektów wykraczających poza możliwość skwitowania ich jednym słowem, bo jak nazwać JEDYNY w Europie słup Poczty Saskiej, zachowany do dziś?
 
Przed znawcami przyrody otwiera się tu istny raj. Poczynając od symbolu Stowarzyszenia – to znaczy najstarszego w całej Polsce drzewa, cisa rosnącego w Henrykowie Lubańskim, liczącego wedle dendrologów ok. 1300 lat, przez pozostałości wulkanów, odkrywki geologiczne bazaltów, piaskowców, glinek, piasków, czy piaskowców, z których zbudowano wiele najbardziej okazałych obiektów, począwszy od Bramy Brandenburskiej w Berlinie, skończywszy na bankach w krajach Ameryki Południowej.
 
Można spytać – czym jest Pogórze dla znawców kultury? Odpowiedź na to jest jeszcze bardziej skomplikowana, bo akurat w tej sferze Pogórze jest absolutnie wybitnym przykładem rozmaitości. Kultura ludowa jest konglomeratem tradycji (artystycznych i kulinarnych) od Polesia i Wołynia, przez Bukowinę, aż do krain b. Jugosławii. Kultura współczesna – to rzeźbiarze, plastycy, twórcy szkła, ceramiki i specjaliści innych branż. W każdej niemal gminie corocznie organizowany jest co najmniej jeden znany w Polsce festiwal, od Festiwalu Komedii Filmowych w Lubomierzu, przez Lwóweckie Lata Agatowe, Kwisonalia .
 
Miłośnicy turystyki znajdą tu: trasy rowerowe, szlaki do wypraw kajakowych, akweny do żeglowania, szlaki i popasy dla amatorów jazdy konnej, wzgórza, skąd startują lotniarze i motolotniarze, specjalnie zbudowane tory dla wyścigów motocykli terenowych, itp., itd.
 
A przecież te wszystkie sfery, o których piszemy, ale i wiele innych, przenikają się wzajemnie. To tutaj powstawały i powstają filmy, które zawładnęły wyobraźnią kilkunastu pokoleń. Żeby dać dowód wystarczy wspomnieć zamek Czocha, który tworzył scenerię do jednej z najwcześniejszych polskich powojennych komedii filmowych „Gdzie jest generał?”, i tenże sam zamek stanowił tło jednego z ostatnich filmów polskiej kinematografii – „Tajemnica twierdzy szyfrów”. A przecież takich miejsc, stanowiących filmowe plenery jest na Pogórzu wiele.
 
Żeby nie przeciągać opisu można powiedzieć tak – powiedz nam, czym się interesujesz, a my Ci pokażemy miejsce na Pogórzu, w którym będziesz mógł swoje zainteresowania twórczo rozwijać. I w tej tezie nie ma przesady.
 
Ale najważniejsi na Pogórzu są ludzie. Jeśli mówimy o bogactwie Pogórza, to jest ono związane, a właściwie – wynika ono właśnie z przedsiębiorczości ludzi, którzy mają pomysły i wystarczająco dużo woli, by je realizować.
 
Może dlatego Stowarzyszenie LGD – Partnerstwo Izerskie ogarnia aż 17 gmin? Może bierze się to stąd, że dla animatorów jego powstania nie ma słowa „niemożliwe”? W rozumieniu historycznym te ziemie zamieszkiwali „od zawsze” twardzi ludzie, bo nie mogli być inni, skoro zdecydowali się żyć na pograniczu Śląska i Prus, na ziemiach, na których wojny, potyczki i batalie były codziennością. Ale kiedy granica została wytyczona na Odrze i Nysie, przyjechali tu ludzie jeszcze twardsi, bo doświadczeni przejściami wojennymi od kilku pokoleń. Ludzie, dla których wędrówka z Polesia i Podola na Bukowinę i do Czarnogóry, a potem znów na zachód i północ nie była kataklizmem, a szansą.
 
Po przeszło półwieczu pokoju nie ma już  ostrych podziałów, ale pozostało bogactwo odmienności, które wynika z doświadczeń pokoleń.
 
Żeby nie zachłystywać się historią, choć ona jest ważna, warto podkreślić, że istniejące tu gminy wcześniej „weszły do Europy”, niż oficjalnie Polska wstąpiła do UE. To właśnie tutaj powstał jeden z pierwszych w Polsce, na zachodniej granicy Euroregion NYSA. To tutejsze gminy, po reformie administracyjnej kraju, zdecydowały się jako jedne z pierwszych w Polsce nawiązywać indywidualne kontakty z zachodnimi partnerami. Nie ma dziś na Pogórzu gminy, które nie byłaby związana co najmniej kilkoma umowami partnerskimi z miastami w Niemczech, w Czechach, ale i dalej – we Francji, w Danii,  we Włoszech, itp. Żywiołowość polskich organizatorów samorządu i doświadczenie partnerów  zachodnich  zaowocowało wieloma sukcesami, przede wszystkim w zakresie ochrony środowiska i rozwoju kultury, wymianie oświatowej, sportowych, czy artystycznej.
 
Ale – co najważniejsze – ta wymiana nie dotyczy oficjalnych delegacji, a przynajmniej, nie przede wszystkim. Już dawno te kontakty nawiązali zwyczajni ludzie, mieszkający w malutkich sołectwach, jak choćby ze Strzyżowca w gminie Wleń. W takim obrazie współpracy jest miejsce i dla burmistrzów i wójtów, ale przede wszystkim dla młodzieży szkolnej, gospodarzy, kół gospodyń wiejskich, piłkarzy z lokalnych drużyn, i in.
 
Kiedy pytamy ludzi, jak to się stało, że relatywnie tak szybko udało się zintegrować mieszkańców wokół wspólnych spraw? – pada odpowiedź, że właściwie nie ma cudów. Potrzeby jest przepływ informacji, kilkunastu prawdziwych animatorów i entuzjastów takich poczynań, którzy potrafią coś wartościowego zrobić i zaprosić do tego innych, jak na „imieniny Henryka” w Henrykowie Lubańskim, jak na turniej drwali we Wleniu, czy na spotkania folklorystyczne w Mirsku.
 
Na Pogórzu Izerskim wydawane są wspólne kalendarze i w każdej gminie można zobaczyć na zdjęciach, jak wyglądają najpiękniejsze miejsca u innych. Wydawana jest gazeta – „Echa Izerskie”, która zbiera materiały na całym obszarze i dociera w sporym nakładzie do każdej z 17 gmin. Wydawana są kartki pocztowe przez Stowarzyszenie, mapy krajoznawcze, informatory agroturystyczne i podejmowanych jest wiele innych przedsięwzięć, ale najważniejsze z całą pewnością są spotkania małych grup, wzajemne szkolenia w kreowaniu programów działań, wymiana informacji o możliwościach zbierania środków wzbogacających budżety, itp. Bez tych spotkań trudno byłoby pomyśleć o w miarę równoległym rozwoju wszystkich, bo przecież nikt nie ukrywa, że są gminy maleńkie, jak Platerówka, są inne, niezamożne, a są i takie, jak Lwówek Śląski, który mógłby być (i jest) całkiem samodzielny w wielu poczynaniach, ale stanowi też ogniwo Stowarzyszenia.
 
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania – Partnerstwo Izerskie uczy się „PARTNERSTWA”, służy doradztwem dla mieszkańców, obszaru LGD. Naszym sukcesem jest LEADER program który  uaktywnił mieszkańców, pokazał potencjał, pozwolił na zdiagnozowanie potrzeb, pozwolił pozyskać dofinansowanie, dla przedsiębiorców, rolników i domowników którzy chcą zrealizować swoje pomysły. Małe Projekty to szansa na realizację pomysłów mieszkańców sołectw, w  realizacji których mogą wziąć udział. Pierwsze szkolenia, informacje przyniosły nowe pomysły, poszerza się grono członków Stowarzyszenia, czujemy się potrzebni, zawsze służymy pomocą.
 
Jak można i jak należy zaprosić na Pogórze?
 
Trzeba powiedzieć – przyjeżdżajcie, bo tu jest tak wiele potraw lokalnych, że oryginalnymi smakami można obdzielić najbardziej wybrednych. Przyjeżdżajcie, bo takich krajobrazów w takim nasyceniu gdzie indziej nie spotkacie. Przyjeżdżajcie, bo tylu emocji gdzie indziej nie można przeżyć. Przybądźcie i zobaczcie – oceńcie sami i… wróćcie w większym gronie.

Zdjęcia do powyższego tekstu znajdują sie na stronie www.krainarawki.pl

 

                                                        Urszula Olszowska

 

VIII SPOTKANIE ZESPOŁÓW I KAPEL LUDOWYCH

NA MAJÓWCE W WILKOWICACH

 

19.05.2013r. w Wilkowicach odbyło się kolejne spotkanie kapel i zespołów ludowych.

Zespół Wilkowianie zaprezentował zgromadzonej licznie publiczności obrzęd chrzcin.

Rok temu podczas podobnej imprezy zespół ten zaprezentował przedstawienie

Jak wyglądało wesele na wsi pod Rawą Mazowiecką w latach 30 –tych ubiegłego wieku ”.

I zgodnie z tradycją po roku przyszedł czas na chrzciny, przedstawiono zwyczaje i obrzędy związane z tym wydarzeniem. Na uroczystość tą został zaproszony aktor Krzysztof Janczar, który wcielił się w rolę ojca chrzestnego. Aktorami w widowisku byli mieszańcy wsi Wilkowice, którzy potrafią zorganizować i przedstawić każdy historyczny obrzęd.

Imprezę rozpoczął spektakl przedstawiający obrzęd chrzcin a następnie swoje umiejętności wokalne zaprezentowało 10 zespołów z okolicznych miejscowości.

Podczas Majówki w Wilkowicach wszystkie zespoły ludowe, które przyjechały z okolic prezentowały przyśpiewki ze swojego terenu.

Nie obyło się bez atrakcji dla najmłodszych, karuzeli, trampoliny czy dmuchanego zamku. Można było podziwiać rękodzieło artystyczne wykonywane przez okolicznych mieszkańców.

Wieczorem organizatorzy zaprosili uczestników imprezy na wspólną zabawę ludową połączoną z biesiadą.

 

Opracowała - Urszula Olszowska  

 

SPECJAŁY KUCHNI REGNOWSKICH GOSPODYŃ

 

W pierwszą niedzielę czerwca reprezentantki gminy Regnów pod okiem specjalistki Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z/s w Bratoszewicach Kamili Kieszek miały okazję zaprezentować swoje umiejętności w cyklicznie odbywającym się Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych. Panie z Regnowa już po raz szósty promowały walory kulinarne swego regionu. Tegoroczna jedenasta edycja organizowanego konkursu , oficjalne otwarcie i występy zespołów folklorystycznych odbyły się na Scenie Letniej Parku w Cerniewicach. Impreza integruje gospodynie z całego powiatu tomaszowskiego. Od kilku lat sąsiednia gmina zaprasza do kulinarnych zmagań także zaprzyjaźnione Koła Gospodyń wiejskich z innych powiatów . W tym roku w konkursie uczestniczyło 13 reprezentacji w tym 9 z terenu powiatu tomaszowskiego a 4 z terenów gmin ościennych : Regnowa , Jeżowa, Głuchowa , Wolborza. Gmina Regnów w tym roku była reprezentowana przez panie działające w Stowarzyszeniu ‘Razem dla Regnowa’- Barbarę Marcinkowską, Annę Rochmińską , Henrykę Gos, Krystynę Lesiak. Jak na konkurs przysmaków regionalnych przystało nie zabrakło potraw tradycyjnych przeszłości przygotowywanych przez nasze babcie. Do konkursu Regnowskie gospodynie wystawiły kugiel ,prosiaczka , gołąbki , pierogi z jabłkami , sałatkę warzywną. Nie zabrakło również słodkich ciast jak makowiec ,drożdżówka , sernik oraz nalewek , miętowej , cytrynowej . Oprócz dań konkursowych Panie przygotowały wiele innych przysmaków od których uginał się stół. Nad przygotowywaniem potraw na organizowany konkurs panie pracowały już od piątku . Założeniem konkursu jest by wszystkie potrawy konkursowe przygotowane były według receptur sprzed lat . Jedną z zasad konkursu jest też fakt iż potrawa powinna być przygotowana poza miejscem wystawienia . Panie pomimo trudności zadbały jednak o to by potrawy były podane na gorąco co podkreślało ich smak.

Prezentacja potraw przyciągnęła tłumy obserwatorów. Stoły uginały się od wiejskich specjałów . Suto zastawione jadłem stoły przygotowane przez 13 reprezentacji cieszyły nie tylko oczy , ale i podniebienia uczestników plenerowej imprezy. Przybyli goście mieli możliwość degustacji konkursowych potraw. Każde z kół dokonało prezentacji przygotowywanych potraw i sposób ich wykonywania. Ocenie podlega smak i jakość potraw , geneza i estetyczna prezentacja oraz sposób podania. Stoisko oblegane było nie tylko przez zaproszonych gości i członków jury ale i przez innych uczestników imprezy, dlatego wszystkie potrawy rozeszły się w szybkim tempie. Trud włożony w przygotowanie potraw został nagrodzony przez jury konkursowe . Z Czerniewic Panie wróciły z nagrodą za zajęcie zaszczytnego drugiego miejsca . Najlepiej zdaniem oceniających zaprezentowały się Panie z Koła w Nowych Chrustach w Gminie Rokiciny.

Konkursowy kulinarnemu towarzyszyła część artystyczna. Na scenie letniej parku wystąpiły zespoły dziecięco – młodzieżowe oraz miejscowe zespoły folklorystyczne. Publiczność miała okazję zobaczyć występ regnowskiego zespołu ‘Marzenie’ , oraz zespołu z Wilkowic z przedstawieniem obrzędu ‘Chrzcin”

Oto niektóre z przepisów potraw przygotowanych przez Regnowskie gospodynie

Prosiaczek

Składniki : 70-80 dkg golonki wieprzowej , 20 dkg. żeberek wieprzowych , 2 średnie nóżki wieprzowe , 1 marchewka , 1 pietruszka , cebula , czosnek , 50-60 g żelatyny na 2 litry wywaru , sól , pieprz , liść laurowy , ziele angielskie . Dodatkowo butelka z szeroką szyjką 1,5 l , 2 plastry mortadeli , 2 oliwki, goździki.

Mięso namoczyć w zimnej wodzie. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i Vegetą , włożyć do miski , dodać pokrojony czosnek , liść laurowy , ziele angielskie i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka , dodać żeberka i nastawić do gotowania . Jak zacznie się powoli gotować , z szumować , Dodać ziele angielskie , liść laurowy , czosnek, włoszczyznę , sól i gotować na wolnym ogniu ok.3 godziny. Z wywaru odlać 2 litry przecedzić przez gazę wymieszać w nim żelatynę. Mięso przebrać , rozdrobnić i wrzucić do wywaru . Całość doprawić solą pieprzem i czosnkiem. Zimną galaretę przełożyć do butelki napełniając po brzegi. Zakręcić butelkę szczelnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie najlepiej na drugi dzień przelać butelka strumieniem ciepłej wody z kranu. Rozciąć butelkę za pomocą najlepiej nożyczek wyjąć delikatnie galaretkę i włożyć na półmisek ozdobiony sałatą. Z szynki lub mortadeli wyciąć ryjek , uszy i ogon , i za pomocą goździków doczepić do naszego prosiaczka. Oczy można zrobić z oliwek.

Kapusta faszerowana

Składniki : Kapusta , mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, koperek , jaja kurze, sól , Vegeta , pieprz

Do mięsa wbijamy jaja, przyprawiamy solą i pieprzem, . Wszystko wyrabiamy dokładnie na gładką masę. Z kapusty musimy wykroić głąb , włożyć ją do garnka , zalać gorącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu. Po kilku minutach zdejmujemy2-3 wierzchnie liście a po chwili kolejne. Nie wylewamy wody pozostałej z obgotowywania kapusty. Po wystudzeniu na liść nakładamy porcję mięsa i zawijamy . Dno dużego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi , po czym układamy warstwami zwinięte już mięso z kapustą , ściśle jeden obok drugiego. Wodę pozostałą z obgotowywania kapusty doprawiamy solą i pieprzem , gotujemy a następnie wlewamy do garnka z ułożonymi gołąbkami. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok. godziny, pod koniec dodajemy koperek.

Kugiel

Składniki : 3 kg ziemniaków , ½ szkl. mleka , 2 jajka , 2 cebule , 4-5 łyżek mąki , sól , pieprz , ½ kg. boczku na skwarki

Ziemniaki trzemy tak jak na racuchy , nie odciskamy ich jednak z wody. Do powstałej masy dodajemy jajka , mąkę , mleko , sól , pieprz. Boczek kroimy i smażymy , (możemy go zastąpić dowolnym mięsem cebulą) ,następnie dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Gdy składniki dobrze się połączą przełożyć całość do foremki i upiec na złoty kolor. Podawać na ciepło lub zimno.

Pierogi z jabłkami

Składniki na ciasto: 1 kg mąki , 2 jajka , 2 łyżki oleju , 1 szklanka letniej wody , 1 szklanka gorącej wody , szczypta soli . Nadzienie :1 kg. jabłek

Do przesianej mąki dodać rozmącone w letniej wodzie , jajka , olej , sól i wrzącą wodę, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekkie i ciągnące(gumowate). Odstawić na 15 min. do lodówki. Jabłka umyć i obrać , pokroić w drobna kostkę. Ciasto rozwałkować niezbyt cienko , szklanką wykrawać krążki , nakładać małe porcje jabłek i zlepiać . Wodę zagotować , osolić , dodać łyżkę oleju , aby pierogi się nie sklejały. Wrzucać pierogi , gdy po zagotowaniu wypłyną , zalać naklanką zimnej wody i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać ciepłe , polane śmietana z cukrem lub podsmażone na oleju i posypane cukrem pudrem.

Porka chłopska

Składniki: 3 kg ziemniaków , 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej , tłuszcz ze skwarkami, sól

Ziemniaki gotujemy na sypko , następnie dodajemy troche wody i wsypujemy obydwie mąki do garnka . Tak przygotowane ziemniaki posypujemy sola i tłuczemy. Na koniec możemy polać porkę tłuszczem ze skwarkami

Smalec

Składniki: słonina , podgardle , boczek , cebula , sól , pieprz

Słoninę , boczek i podgardle kroimy w drobna kostkę ( aby łatwiej się kroiła można zamrozić). Do przetopienia smalcu wybieramy garnek z grubym dnem lub solidna patelnię , jako pierwsza na patelni ląduje słonina , wytapiamy ja na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy drewniana łyżką . , aby równomiernie się roztopiła . Gdy słonina jest już wytopiona dodajemy pokrojony boczek i podgardle , wszystko mieszamy. Po około pięciu minutach jak skwarki się zarumienią , solimy pieprzymy i dodajemy cebulę , pokrojona w drobna kostkę . Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub naczynia kamionkowego , wstawiamy do lodówki i czekamy aby stężał

Szarlotka

Składniki na ciasto: 50 dag mąki, 10 dag cukru , 25 dag miękkiej margaryny , 2 jajka , 3 łyżki gęstej śmietany , cukier waniliowy , 3 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli.

Nadzienie: 1 kg kwaśnych jabłek , 10 dag. cukru , 2 torebki cukru waniliowego , cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę , posiekać , dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na Terce o dużych oczkach , nadmiar soku odcisnąć i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypana tartą bułką blachę , przykryć masa jabłkową i pozostała częścią ciasta. Piec godzinę w temperaturze około 200 st . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

Opracowała - Kamila Kieszek

 

WARSZATY W RAWIE MAZOWIECKIEJ

W pierwszym półroczu tego roku na terenie gminy Rawa Mazowiecka odbył się cykl szkoleń i warsztatów mających na celu zaktywizowanie mieszkańców do wspólnego spędzania czasu i rozwijanie kreatywności i pomysłowości wśród dzieci.

Tematyka spotkań była bardzo różnorodna, nastawiona głównie na rękodzieło i warsztaty kulinarne.

Podczas spotkań wykonywane były ciasta, ciasteczka, ozdoby z masy cukrowej - wykorzystywane do dekoracji tortów, mazurków i innych wyrobów cukierniczych.

Podczas warsztatów rękodzielniczych głównym tematem było poznanie techniki ozdabiania różnych przedmiotów metodą tzw. Quillingu.

Osobą koordynującą i przeprowadzającą ww. szkolenia i warsztaty był pracownik ŁODR zs w Bratoszewicach rejon Rawa Mazowiecka - Karolina Markiewicz.

 

Warsztaty w miejscowości Huta Wałowska - pisanki wykonywane metodą quillingu.

 

 

 

Warsztaty kulinarne w miejscowości Zagórze - ciasteczka wielkanocne ozdabiane kolorowymi lukrami i ozdoby z masy cukrowej

 

Opracowała - Karolina Markiewicz

OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO

 

ZAPRASZA

 

NA SZKOLENIA CHEMIZACYJNE ORGANIZOWANE WE WSZYSTKICH GMINACH W POWIECIE RAWSKIM.

 

PRZYPOMINAMY , IŻ  ŚWIADECTWO UKOŃCZENIA SZKOLENIA JEST WAŻNE 5 LAT OD DATY WYDANIA. 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOŻYNKI POWIATOWE

CIELĄDZ 2012 

 

Powiatowe Święto Plonów 2012
 Dożynki Powiatowe organizowane  przez Powiat Rawski od 1999 r. na stałe wpisały się w kalendarz imprez rolniczych Ziemi Rawskiej. Dożynki są okazją do wspólnego dziękowania za trud  rolniczy i dar zebranych plonów nie tylko wśród rolników. Jest to czas zabawy ale i refleksji nad tym , co dla nas wszystkich ważne.
Tegoroczne IX uroczystości Dożynkowe odbyły się na teranie parku miejskiego w Cielądzu w dniu 26 sierpnia 2012  r. Gmina Cielądz , mimo iż jedna z mniejszych gmin naszego powiatu  już po raz trzeci była gospodarzem Dożynek Powiatowych.
Uroczystości Dożynkowe rozpoczęły się mszą świętą  polową w amfiteatrze  w parku o godz. 10.00 celebrowaną  przez ks. bp. Józefa Zawitkowskiego. Wzorem  lat ubiegłych, tradycyjny bochen chleba, upieczony z tegorocznej mąki, został przekazany Staroście Rawskiemu Józefowi Matysiakowi z rąk Starościny Dożynek Stefanii Brodowskiej z Komorowa  oraz Starosty Dożynek  Mariusza Błąkały ze Stolnik. Uczestniczącym w ludowym święcie mieszkańców gminy i licznie przybyłych gości zachwyciły występy grup wieńcowych z terenu całego powiatu.. Reprezentacje  wsi powiatu rawskiego wykonało 20 wieńcy dożynkowych  z ziaren  zbóż , owoców i kwiatów.  Komisja konkursowa przyznała  wszystkim równorzędne  nagrody.  Dużą atrakcją Dożynkowych wydarzeń niewątpliwie były występy okolicznych  ludowych zespołów folklorystycznych a wśród nich zespół  Międzypokoleniowy Zespół Folklorystyczny Cymbarka z Cielądza   , Jarzębina z Sierzchów , Linkowianie z Linkowa , Marzenie z Regnowa ,  Zespół Śpiewaczy z Boguszyc , Pod różą , Łot wiatroków. Część artystyczno koncertową uświetnił występ Ludowego Zespołu Artystycznego  „Promni” im. Zofii Solarzowej  ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego  w Warszawie .  Następnie na scenie w amfiteatrze parku w Cielądzu wystąpiła Formacja Chatelet . Występ kabaretu wprowadził publiczność w dobry nastrój  który nie opuścił publiczności do końca imprezy.  Gwiazdą tegorocznych Dożynek Powiatowych był Krzysztof Krawczyk z zespołem. Występ artysty w godzinach wieczornych  przyciągnął tłumy widzów .                                                                                     W programie Dożynek znalazły się również okolicznościowe wystawy: wystawa płodów rolnych  , warzyw i owoców – prezentowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego , wystawa rękodzieła artystycznego – wyroby w drewnie . Rejonowy Zespół Doradców Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego  przygotował również okolicznościowy poczęstunek dla  przybyłych gości. Na stoisku Ośrodka nie zabrakło  ogórków , smalcu ,chleba ,  białego  sera.  Produktu były darem okolicznych mieszkańców na tę okoliczność.

      Pogoda, mimo iż początkowo zapowiadała się deszczowa przyciągnęła tłumy widzów . Nie zabrakło też wesołego miasteczka dla dzieci i innych zabaw dla rodziny.  Na frekwencję nie można było narzekać. Liczne atrakcje przygotowane przez organizatorów , serdeczna rodzinna atmosfera sprawiły , że dożynkowa zabawa trwała do późnych godzin nocnych.    

  

 

 

 

WILKOWICE

OBRZĘD TRADYCYJNEGO  WESELA
 
 
 
 
            Jak  wyglądało wesele na wsi pod Rawą Mazowiecką w latach 30 –tych ubiegłego wieku można było zobaczyć na Majówce w Wilkowicach 20.05.2012r., która odbyła się w nowo wybudowanej Izbie Tradycji Ludowej, gdzie będzie można w przyszłości umieścić dyplomy, puchary zdobyte na konkursach i występach .
Imprezę rozpoczął spektakl przedstawiający obrzędy weselne, oczepiny, przenosiny i przyśpiewki  ludowego wesela w Wilkowicach. Aktorami w widowisku byli mieszańcy wsi Wilkowice, którzy potrafią zorganizować i przedstawić każdy  historyczny obrzęd.
Młodzi mieszkańcy powiatu mogli zobaczyć jak wyglądało wesele babć i dziadków.
Podczas Majówki w Wilkowicach wszystkie zespoły  ludowe, które przyjechały z okolic  prezentowały przyśpiewki weselne ze swojego terenu.
Wieczorem organizatorzy zaprosili uczestników imprezy na wspólną zabawę ludową połączoną z biesiadą.

   

 W powiecie rawskim tuż przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi  miały miejsce spotkania mające charakter warsztatowy  przeprowadzone przez  Łódzki Ośrodek Doradztwa rolniczego z/s w Bratoszewicach –rejon Rawa Mazowiecka z zakresu dekoracji świątecznych. Odbiorcami spotkań były głównie panie  , członkinie lokalnego stowarzyszenia i panie z koła gospodyń wiejskich.
 
  Wdniu 29 03.2012 w Świetlicy Środowiskowej  w miejscowości Bujały  , w gminie Sadkowice odbyło się spotkanie członków „Polskiego Związku Emerytów , Rencistów i Inwalidów” . Związek mający swą siedzibę w Cielądzu skupia blisko 50 członków z terenu gminy Sadkowice . Są to mieszkańcy różnych miejscowości  Sadkowic, Kalenia , Lubani, Żelaznej , Paprotni , Broniewa , Jajkowic , Kłopoczyna .  Tradycją  stały się  spotkania przy wspólnych rozmowach i biesiadowaniu.  Miejscem spotkań członków grupy  jest sala w budynku  w Sadkowicach  ‘Promyk’ jednak obecnie  spotkania odbywają  się w  Bujałach  w tamtejszej Swietlicy  Środowiskowej. Uczestnicy   spotkania mieli okazję  uczestniczyć w pokazie i warsztatach poprowadzonych przez specjalistkę  Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Kamilę Kieszek i Panią instruktor Mariannę Kaczorek . Każdy  z uczestników spotkania  miał okazję wykonać samodzielnie stroik czy ozdobić wielkanocne jajo.  Wśród ozdób dominowały  kolorowe kwiaty z bibuły lub sztuczne , gałązki wierzby z ‘kotkami”, kolorowe pióra , barwne wstążki , barwione jaja  Uczestnicy spotkania mieli również okazję przedstawić swoje pomysły  odnośnie wielkanocnych dekoracji . Jedna z Pań  Wiesława Czerwińska zaprezentowała dekoracyjne jaja z wykonanymi zdobieniami metodą decoupage , natomiast Pani  Anna Szcześniak  przyniosła samodzielnie wykonane szydełkowe dekoracje  . Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem bowiem w warsztatach uczestniczyło wielu chętnych .
Spotkania mające charakter zajęć praktycznych – warsztatów miały również miejsce w Urzędzie Gminy w Cielądzu w dniu 30.03.2012. Uczestniczki spotkania mieszkanki miejscowości Mroczkowice , Cielądz , Sierzchowy miały również okazję podpatrzyć jak i własnoręcznie wykonać dekrację świąteczną na bazie żywych bądź sztucznych elementów roślinnych i wszelakiego rodzaju ozdób świątecznych.

 

 

 

 

55. OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA

OCHRONY ROŚLIN SADOWNICZYCH

 

Bezpieczeństwo spoczywa w Twoich rękach to hasło kampanii na rzecz właściwego stosowania środków ochrony roślin

 

 W Centrum Konferencyjnym OSSA k. Białej Rawskiej w dniach 15-16.02.2012 r. odbyła się 55. Ogólnopolska Konferencja Ochrony Roślin Sadowniczych. Organizatorami imprezy byli Instytut Ogrodnictwa – oddział Sadownictwo w Skierniewicach oraz firma Bayer CropScience. Podczas konferencji oprócz wielu ciekawych wykładów dotyczących Integrowanej Ochrony Roślin i Integrowanej produkcji przedstawianych przez wykładowców z Instytutu Ogrodnictwa i firmy Bayer można było zasięgnąć fachowych konsultacji u fachowców.

Środki ochrony roślin pełnią niezwykle ważną rolę, mając kluczowe znaczenie dla zapewnienia dostatecznej ilości żywności na świecie. Co jakiś czas pojawiają się jednak doniesienia o ich zgubnym wpływie na zdrowie człowieka lub środowisko. Przypadki te najczęściej mają związek z niewłaściwym stosowaniem bądź nieodpowiednim postępowaniem z nimi.

W spotkaniu udział wzięli między innymi dr Bogusław Rzeźnicki, zastępca dyrektora Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin MR iRW, Warszawa; mgr Tadeusz Kłos, główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, Warszawa, którzy przedstawili stanowisko MRiRW i GIORiN na temat ograniczania ryzyka związanego ze stosowaniem środków ochrony roślin na lata 20132017 oraz Barbara Günther, dyrektor ŁODR zs. w Bratoszewicach, a także pracownicy ŁODR, którzy przysługiwali się wystąpieniom naukowców.

Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem wśród sadowników, którzy przybyli nie tylko z ościennych powiatów, ale i z całej Polski. Sadownicy cenią sobie takie spotkania, bo oprócz wykładów mogą zasięgnąć wiele cennych porad wśród zgromadzonych firm pracujących na rzecz sadownictwa (nawozowych, ochrony roślin, chłodniczych i sprzedających sprzęt sadowniczy). Bezpośredni kontakt z przedstawicielami firm pozwala niejednokrotnie na realizację wielu inwestycji w gospodarstwach sadowniczych. Sezon zimowy jest wykorzystywany do organizacji szkoleń i konferencji, by przekazać sadownikom najnowsze osiągnięcia nauki na interesujące ich tematy. Można w bezpośredni sposób przekonsultować wiele trudnych kwestii dotyczących ochrony roślin sadowniczych z przedstawicielami nauki, który prowadzą wiele doświadczeń i badań.

URSZULA OLSZOWSKA, kierownik rejonu

                

 

 

W POWIECIE RAWSKIM  ODBYWAJĄ SIĘ DWUDNIOWE SZKOLENIA  CHEMIZACYJNE:

"STOSOWANIE ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN PRZY UŻYCIU OPRYSKIWACZY" 

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH NA SZKOLENIA, KAŻDE ŚWIADECTWO WAŻNE JEST 5 LAT OD DATY WYDANIA ŚWIADECTWA.

 

 

 

 WIZYTA W GOSPODARSTWIE - DRUGI DZIEŃ SZKOLENIA

 

UCZESTNICY SZKOLENIA RAWA MAZOWIECKA

 

 

 

UCZESTNICY SZKOLENIA  Z TERENU BIAŁA RAWSKA

"DOŻYNKOWE ŚWIĘTOWANIE PO RAZ TRZYNASTY"

 

          Tegoroczne Święto Plonów Powiatu Rawskiego odbyło się w niedzielę 29.08.2011 w Białej Rawskiej. Uroczystość rozpoczęła polowa msza święta celebrowana przez biskupa łowickiego Józefa Zawitkowskiego. Po mszy św. rozpoczął się obrzęd chleba. Starostowie dożynek  Wioletta Szymańska  i Andrzej Śmiałkowski przekazali staroście powiatu Józefowi Matysiakowi i burmistrzowi miasta Biała Rawska Wacławowi Jackowi Adamczykowi symboliczny bochen chleba wypieczony z tegorocznej mąki i dzban miodu.

     

 

 

       REJON w RAWIE MAZOWIECKIEJ

ZAPRASZA WSZYSTKICH ROLNIKÓW DO UDZIAŁU W SZKOLENIACH CHEMIZACYJNYCH  ORGANIZOWANYCH W POSZCZEGÓLNYCH GMINACH:

 

UDZIAŁ W SZKOLENIACH DWUDNIOWYCH

 

DRUGI DZIEŃ - WIZYTA W GOSPODARSTWIE

 

 

 

 

PRACOWNICY REJONOWEGO OŚRODKA DORADZTWA ROLNICZEGO

 

OLSZOWSKA URSZULA kierownik

 

BOGUSZEWSKA EMILIA

gł. specj. ds. rozwoju obszarów wiejskich

teren działania cały powiat oraz gm. Biała Rawska

dyżury: czwartek Biała Rawska , piątek Rawa Maz.

 

GRAŁEK-JARZĘBSKA BARBARA

gł. specj. ds.  produkcji i ekonomiki wsi

teren działania gm. Sadkowice

dyżur: czwartek Urząd Gminy

 

KLIMEK KATARZYNA

specj. ds. produkcji i ekonomiki wsi 

teren działania gm. Rawa Mazowiecka

dyżur: środa biuro rejonu

 

CZECH EWA

specj. ds. produkcji i ekonomiki wsi

teren działania gm. Cielądz i Regnów

dyżury: wtorek Urząd Gminy Regnów

środa Urząd Gminy Cielądz (obecnie długoterminowe zwolnienie lekarskie)

 

WOSZCZYK DARIUSZ

specj. ds. produkcji i ekonomiki wsi

teren działania gm. Biała Rawska

dyżury: środa i piątek Urząd Miasta i Gminy

 

KIESZEK KAMILA

specj. ds. gospodarstw wiejskich i agroturystyki

teren działania gm. Sadkowice, Regnów, Cielądz

dyżury: czwartek  biuro rejonu (obecnie urlop macierzyński)

 

MARKIEWICZ KAROLINA

specj. ds. gospodarstw wiejskich i agroturystyki

teren działania gm. Biała Rawska i Rawa Mazowiecka

dyżury: wtorek  biuro rejonu

 

 

DOŻYNKI POWIATOWE w RAWIE MAZOWIECKIEJ 2010 r. 

 

Starościna dożynek - Olszowska Urszula (kierownik RZDR)

Starosta dożynek - Stefaniak Grzegorz (p.o. kierownik ARiMR)

Starosta Rawski - Matysiak Józef

 

 

 

Wizyta w naszym namiocie Starosty Powiatowego z małżonką i Starosty Dożynek

 

 

 

Wystawa płodów rolnych od rolników z powiatu rawskiego

 

WYSTAWA OWOCÓW-DOŻYNKI POWIATOWE 2010  

Wystawa owoców od sadowników z gmin: Sadkowic i Biała Rawska

 

Degustacja  przez uczestników dożynek smalcu własnej produkcji 

 

DOŻYNIKI GMINNE   W    BIAŁEJ RAWSKIEJ 

               5.09.2010 r.

                                                   Nasza wystawa owoców

 

                     Specjaliści   ŁODR  

 

 

                                              Owoce od sadowników z gminy. 

 

     " FESTIWAL JABŁKA"   w    WOLI CHOJNATA               

             3.10.2010 r.

 

                                                 Nasza wystawa na festiwalu

 

 

 

Wyświetl większą mapę